Senaste nytt!
Hem / Artros / Finitro låter för bra för att vara sant vid artros

Finitro låter för bra för att vara sant vid artros

På Facebook såg jag ett inlägg, som verkade vara reklam för ett preparat som heter Finitro. Företaget utlovar i princip bot för allehanda ”reumatiska” sjukdomar. ”Finitro Forte Plus ger fantastiska resultat vid behandling av artrit, reumatism och andra ledsmärtor” skriver de. Det låter nästan för bra för att vara sant. Vad känner du till om det.

/Sven

Finitro är ett kosttillskott som innehåller bland annat kollagen, och hyaluronsyra.

Det finns inga vetenskapliga medicinska studier på den produkten som visar de effekter som företaget påstår. Det holländska företaget bakom Finitro bryter mot läkemedelslagen eftersom de hävdar medicinska effekter. Men eftersom de verkar från Holland kan svenska myndigheter inte göra något.

Varken kollagen, glukosamin eller hyaluronsyra har i upprepade vetenskapliga undersökningar visat sig ha någon effekt jämfört med sockerpiller, placebo. Socialstyrelsen menar i en utvärdering att glukosamin varken har effekt på smärta eller funktion vid artros i knä och höft. Dessutom är det tveksamt om kollagen överhuvudtaget tas upp av kroppen och når lederna när det tillförs i tablettform.

Det enda som är positivt är väl att det troligen heller inte finns några biverkningar.

Jag skrev om Finitro i Reumatikervärlden nr 4 2014, ”Svenska läkare såga Finitro: Ingen effekt”.

Så mitt råd till dig, och alla andra, är att strunta i Finitro. Läs här vad du ska göra istället.

 

 

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.