Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Finns det kosttillskott som hjälper vid förkylning?

Finns det kosttillskott som hjälper vid förkylning?

Jag blir väldigt lätt förkyld. Minst en gång i månaden under vintern får jag en rejäl förkylning och det är riktigt tröttsamt. Finns det några kosttillskott som jag kan ta för att hjälpa mig att bli mindre sjuk?

Berit

Det finns en del studier och genomgångar som har undersökt om kosttillskott som , (echinacea), vitlök och kan motverka förkylning.

C-vitamin verkar inte minska förekomsten av förkylning. Däremot verkade regelbunden användning av C-vitamin kunna lindra sjukdomsförloppet något. För röd solhatt finns det inte heller några tydliga bevis för effekt. Flera av studierna som har undersökt effekterna av vitlök konstaterades vara av låg kvalitet. Dock var det en studie som visade att de personer som åt vitlökstillskott varje dag i tre månader hade färre förkylningar. Zink i höga doser visades kortade ner förkylningstiden. Däremot visades varken ginseng eller ha bevisad effekt mot förkylningar. Det behövs helt enkelt fler studier inom området.

Dessa resultat gäller dock på gruppnivå, enskilda personer kan uppleva både bättre eller ingen effekt alls. På apoteken och i hälsokostbutikerna finns till exempel Kan Jang och Echinaforce att prova.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 5 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *