Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Fungerar kaffe som bantningsmedel?

Fungerar kaffe som bantningsmedel?

Jag har läst reklam om ett nytt sorts kaffe som heter Coffee Slender, som ska fungera som bantningsmedel. Genom att dricka tre koppar om dagen, gärna i anslutning till måltid, skulle man gå ner fem kilo på ett år. Utan att man ändrar sina levnadsvanor i övrigt. Är detta möjligt?

Hedvig

Enligt tillverkaren är Coffee Slender ”ett kosttillskott bestående av välsmakande kaffe som innehåller extra mycket klorogensyra från gröna och orostade kaffebönor. Forskare tror att klorogensyra kan påverka hur kroppen bryter ner fett, vilket i sin tur kan resultera i viktminskning.” Vanligt kaffe innehåller dock för lite klorogensyra för att ge dessa effekter.

Det finns några enstaka studier som har visat de effekter du beskriver. Det är studier på som mest 30 friska frivilliga och som längst uppemot 12 veckor. Men det är egentligen för små och för korta studier för att kunna dra några säkra slutsatser om preparatets effekt. Samtidigt kostar det drygt 20 kr om dagen att använda det.

Jag skulle istället rekommendera att du drar ner på kolhydratrik kost som potatis och pasta, och äter mer fisk, kött och grönsaker istället. Du bör också undvika sötsaker och röra på dig 30 minuter per dag.

Denna fråga publicerades i Hemmets Journal nr 11 2014.

 

coffie, bluff

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.