Senaste nytt!
Hem / ADHD / Kan jag ta adaptogener samtidigt som jag tar Concerta?

Kan jag ta adaptogener samtidigt som jag tar Concerta?

Jag har ADHD och behandlas med Concerta för detta. Fungerar bra och jag mår bra.

Har precis börjat på universitetet och det är ganska kämpigt. Nu undrar jag om det går bra att ta så kallade adaptogener, som kosttillskott, för att orka med studierna lite bättre?

/Kalle

En adaptogen är kosttillskott som används vid trötthet, koncentrationssvårigheter, stress och liknande situationer. Det är biologiskt aktiva ämnen (av naturligt ursprung) som bidrar till att öka organismens förmåga att anpassa sig till negativa faktorer i omgivningen och att undvika skador från sådana faktorer.

Det finns ett antal sådana preparat som är godkända av Läkemedelsverket som har visat en viss effekt, exempelvis:

  • Rysk rot
  • Chisan
  • Chisandra
  • Arctic Root

Observera att det sällan har gjorts studier på sådana preparat för att se om och hur de interagerar med ”vanliga” läkemedel. Dock har dessa växtbaserade preparat använts länge, erfarenheten av dem är stor och normalt ska de fungera fint ihop med andra läkemedel, såsom t ex Concerta.

För säkerhets skull bör du prata med din läkare innan du börjar ta kosttillskott.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *