Senaste nytt!
Hem / Cancer / Kan jag ta kosttillskott samtidigt med min bröstcancermedicin?

Kan jag ta kosttillskott samtidigt med min bröstcancermedicin?

Jag tar Letrozol Teva 2,5 mg. Kan jag samtidigt ta kosttillskott Curcurmin, och D-vitamin?

Maria

Letrozol tillhör en grupp läkemedel som kallas aromatashämmare. Det är en hormonell behandling mot bröstcancer för kvinnor som har genomgått klimakteriet.

En brösttumörs tillväxt kan stimuleras av det kvinnliga könshormonet östrogen. Letrozol minskar mängden östrogen i kroppen och kan därför stoppa tillväxten hos brösttumörer som behöver östrogen för att växa.

Curcumin är det verksamma ämnet i . Det har visats ha en viss antiinflammatorisk effekt, vilket kan vara bra exempelvis vid artros. Några mindre studier har också antytt att curcumin kan hämma cancertillväxt, men dessa bevis bedöms ännu inte som tillräckliga.

Omega 3 är ett kosttillskott som bidrar till normal hjärtfunktion, normal funktion i hjärnan och att bevara normal synförmåga. är framför allt bra för skelettet.

Jag hittar inga interaktioner eller krockar mellan letrozol och de tre kosttillskotten, för att det inte finns några studier som har undersökt dem tillsammans.

Min bedömning är att det går bra att kombinera dessa. Jag tycker också att du ska berätta för din läkare att du tar dessa kosttillskott.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 9 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

2 kommentarer

  1. Hej Pär, det går troligen bra även med VitaePro. Det finns inga studier på den kombinationen heller. Berätta för läkaren om personen ifråga tar VitaePro samtidigt med letrozol.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *