Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Ska jag tänka på nåt speciellt när jag har astma och tar kosttillskott?

Ska jag tänka på nåt speciellt när jag har astma och tar kosttillskott?

Jag har astma och behandlar med Innovair två doser om dagen, samt Bricanyl vid behov. Jag var i en hälsokostbutik häromdagen och köpte ett kosttillskott. Det var tabletter för kvinnor och skulle innehålla och mineraler.

Är det något speciellt jag ska tänka på och om det är något jag inte ska äta som astmatiker? Jag känner till det här med smärtstillande och tar bara när det behövs.

Julia

Nej, det är inget speciellt du behöver tänka på. Men det är bra om du kollar på burken och läser innehållsförteckningen. Det ska helst inte vara något med pollen eller blomster-/växt-extrakt i kosttillskotten om du har astma. Men om du har köpt rena vitaminpreparat är det troligen inte det.

Om du köper kosttillskotten på större hälsokostkedjor eller apotek har de bra innehållsförteckningar på sina produkter, så det ska nog gå bra.

Astma är en potentiellt livsfarlig sjukdom så det rekommenderas inte att experimentera med naturmedel, kosttillskott och växtbaserade läkemedel. Prata med din läkare om du är osäker.

Alvedon är ett bra alternativ vid smärta om du också har astma. Fysisk träning, gärna konditionsträning, är jättebra för människor med astma, liksom att äta en balanserad kost.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 10 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *