Hem / Kosttillskott / Vad är det för skillnad mellan havtorn och hagtorn?

Vad är det för skillnad mellan havtorn och hagtorn?

Jag tycker att sånt här med kosttillskott och naturmedel är spännande. Men jag har hakat upp mig på en sak jag inte riktigt förstår. Är det någon skillnad på och havtorn?

Eva

Det är stor skillnad, de tillhör helt olika släkten. Inom naturmedicinen har de också helt olika användningsområden.

Hagtorn (Crataegus) är en buske eller litet träd som har vita blommor och röda, oätliga bär på hösten. Däremot har hagtorn visat sig ha en kärlvidgande effekt, speciellt på hjärtats kranskärl. Men hagtorn är inte alls lika väldokumenterat på att minska risken för allvarliga komplikationer som stroke och hjärtinfarkt som andra skolmedicinska preparat. Det är också anledningen till att inte vill godkänna Hagtorn som ett traditionellt växtbaserat läkemedel. Jag skulle vara försiktig med hagtorn.

Havtorn (Hippophae) är en gråbladig buske som företrädesvis växer vid stränder. Bären är gulorangea och ätliga. De passar väldigt bra att göra marmelad av, eller dryck. Eftersom havtorn är rikt på framför allt är det vanligt i olika hälsokostpreparat för att bidra till slemhinnornas normala funktion vid torrhetskänsla i ögon, mun och underliv, samt i olika hudprodukter.

Denna fråha besvarades i Hemmets Journal nr 14 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *