Hem / Hemmets Journal / Vad kan jag kombinera med Johannesört?
johannesört påverkar effekten av andra läkemedel

Vad kan jag kombinera med Johannesört?

Jag undrar vilka mediciner jag ska undvika eller som det är farligt att ta, samtidigt som jag tar tabletter med Johannesört? Det står på förpackningen att man ska vara försiktig med andra mediciner, men inte vilka. Är till exempel Alvedon eller farligt att ta? Och är det okej att äta andra samtidigt som det? Jag brukar exempelvis ibland ta järn eller tillskott för håret, är det okej?

DN

Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel med visst vetenskapligt stöd att det fungerar vid lätt nedstämdhet.De läkemedel som du framför allt ska undvika när du tar är SSRI-preparat, som används vid depression, ångest och liknande, samt triptaner, som används vid migrän.

Påverkar effekten av andra läkemedel

Johannesört har också visat sig kunna påverka effekten av andra läkemedel, exempelvis p-piller, blodförtunnande medel, HIV-läkemedel, vissa läkemedel mot astma och lungsjukdomar. Om du behöver dessa läkemedel bör du inte använda Johannesört.

Alvedon och Ipren kan du ta samtidigt med Johannesört. Vad gäller kosttillskott som järn och för håret är det sällan studerat i vetenskapliga studier. Men det anses normalt som att det går bra att ta kosttillskott samtidigt med läkemedel.

Denna fråga besvarades i nr 22 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *