Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Vad kan jag kombinera med Johannesört?

Vad kan jag kombinera med Johannesört?

Jag undrar vilka mediciner jag ska undvika eller som det är farligt att ta, samtidigt som jag tar tabletter med Johannesört? Det står på förpackningen att man ska vara försiktig med andra mediciner, men inte vilka. Är till exempel eller farligt att ta? Och är det okej att äta andra kosttillskott samtidigt som det? Jag brukar exempelvis ibland ta eller tillskott för håret, är det okej?

DN

Johannesört är ett traditionellt växtbaserat läkemedel med visst vetenskapligt stöd att det fungerar vid lätt nedstämdhet.De läkemedel som du framför allt ska undvika när du tar är SSRI-preparat, som används vid depression, ångest och liknande, samt triptaner, som används vid migrän.

Johannesört har också visat sig kunna påverka effekten av andra läkemedel, exempelvis p-piller, blodförtunnande medel, HIV-läkemedel, vissa läkemedel mot astma och lungsjukdomar. Om du behöver dessa läkemedel bör du inte använda Johannesört.

Alvedon och Ipren kan du ta samtidigt med Johannesört. Vad gäller kosttillskott som järn och för håret är det sällan studerat i vetenskapliga studier. Men det anses normalt som att det går bra att ta kosttillskott samtidigt med växtbaserade läkemedel.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 22 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *