Senaste nytt!
Hem / Kosttillskott / Vilka kosttillskott ska jag fortsätta med?

Vilka kosttillskott ska jag fortsätta med?

Jag är 66 år, tar en tablett (VitoMaris) och 1 tablett kalciummagnesium (CalMag) per dag. Nu har jag övertalats att prova (K2 Extra) för att ”frakta bort kalcium från blodkärlen och in i skelettet”. Man sade att det K2 som min 3 innehåller inte räcker, utan jag riskerar få förkalkade blodkärl. Vilka av dessa piller ska jag fortsätta med för mitt eget bästa (ej försäljarens)?

En rörlig pensionär

Vitamin K finns i många olika livsmedel och är nödvändigt för blodets koagulering och för att bygga upp skelettet. Brist på vitamin K är däremot ytterst ovanligt enligt Livsmedelsverket.

Vitamin K finns i kål, gröna bladgrönsaker, rapsolja, kött, lever, äggula och mejeriprodukter, men kan också bildas direkt i kroppen av bakterier i tarmen.

Om du äter en varierad kost, och inte har någon sjukdom som kan orsaka brist, får du med stor sannolikhet i dig alla de och mineraler som kroppen behöver utan behov av tillskott.

Med det sagt kan jag inte se att du behöver K2 Extra.

Observera att om du behandlas med blodförtunnande läkemedel i form av Waran ska du inte äta så mycket livsmedel som innehåller rikligt med K-vitamin. Det kan motverka effekten av behandlingen.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 29 2016.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *