Hem / Interaktion / När ska jag sluta ta Johannesört?

När ska jag sluta ta Johannesört?

Jag tar för att behandla en lättare nedstämdhet. Tycker att det fungerar bra och jag känner mig bättre. Nu ska jag snart iväg på en solsemester och har läst att man inte bör ta Johannesört och sola samtidigt.

Stämmer det? När ska jag i så fall sluta?

Malin

Johannesört (Hypericum perforatum) finns i växtbaserade läkemedel som används vid lätt nedstämdhet, vid lindrig oro och mot tillfälliga insomningsbesvär.

Det stämmer att ljushyade personer kan reagera med förstärkta symptom av solbränna (till exempel stickningar, känslighet för kyla eller smärta) vid intensivt solljus, som det ju är på solsemestrar. Dessa reaktioner är dock ovanliga vid de doser som används för att behandla godkända åkommor.

Det är alltså inte ett absolut krav att avsluta behandlingen, men är du ljus i hyn kan det kanske vara klokt att göra ett uppehåll. Det kan också vara bra att undvika solarium om du tar Johannesört.

Beräknat på läkemedlets halveringstid (den tid det tar för mängden läkemedel i kroppen att halveras) skulle jag rekommendera att du slutar 6-7 dagar innan avresa. Man brukar säga att det tar fem halveringstider för läkemedlet att helt lämna kroppen, vilket för Johannesört motsvarar cirka 6-7 dagar.

När du sen kommer hem igen kan du fortsätta som vanligt.

Denna fråga publicerades i Hemmets Journal nr 14 2014

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***