Senaste nytt!
Hem / Läkemedel / Vad är egentligen ett vaccin?

Vad är egentligen ett vaccin?

Jag undrar vilken kategori vacciner tillhör? Är de läkemedel eller något annat? Jag undrar eftersom så många nya sjukdomar dyker upp och ingen tycks bry sig. Man bara ser det som naturligt.

MARY KINDBLAD


 

Vacciner och vaccinationer klassas som läkemedel. De är bra men är precis som alla andra läkemedel aldrig helt riskfria.

Det fungerar genom att kroppen tillförs ett försvagat eller så kallat avdödat smittämne. Då aktiveras kroppens immunförsvar och börjar bilda antikroppar, som ger skydd mot sjukdom. Nästa gång man kommer i kontakt med smittan kan kroppen snabbt försvara sig så att man inte blir sjuk.

Tack vare vaccinationsprogram i många länder går det att ”utrota” sjukdomar, till exempel förklarades Europa vara fritt från polio år 2002.

Det har riktats kritik mot vaccinationer, att det bland annat skulle kunna orsaka autism. Det finns dock inga säkra vetenskapliga belägg för att det stämmer. Att vaccin skulle orsaka andra sjukdomar finns det inga belägg för.

Däremot orsakade troligen pandemivaccinet Pandemrix, som användes under svininfluensan 2009-10, att runt 260 människor i Sverige drabbades av narkolepsi, sömnsjuka. Det var framför allt unga människor som drabbades.


Frågan publicerades i Hemmets Journal nr 38 2014.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *