Senaste nytt!
Hem / Manligt / Motverkar selen ett högt PSA?
Foto: Pixabay

Motverkar selen ett högt PSA?

Jag har läst i tidningarna att mjölk ger höga PSA-värden och sett ett inlägg om att skulle motverka höga PSA-värden. Vad tror du om det? Är det värt att testa och i så fall i vilken dos.

Majsan

Det finns studier som visar att ett högt intag av mejeriprodukter kan vara orsak till bland annat prostatacancer. Bland annat rekommenderar forskare vid Harvard-universitetet i USA, som leder flera av världens största kostundersökningar, att vuxna män inte ska dricka mer än motsvarande två glas mjölk om dagen. Det finns också en koppling mellan länder där människor konsumerar mest mejerivaror och den högsta dödligheten i prostatacancer.

Det finns ganska aktuella studier som visar att ett dagligt tillägg av 200 mikrogram selen under sex veckors tid sänkte nivåerna av PSA. Däremot finns det ingen vetenskapligt bevisad koppling mellan intag av selen och minskad förekomst av prostatacancer, eftersom sådana studier inte är gjorda.

Enligt Livsmedelsverket behöver män runt 50 mikrogram selen per dag och intaget bör inte överstiga 300 mikrogram per dag. Enklaste sättet att öka selenintaget är att äta mer fisk, inälvsmat och magert kött, speciellt vilt.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 16 2012.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *