Senaste nytt!
Hem / Naturmedel / Kan något naturmedel öka östrogennivån?

Kan något naturmedel öka östrogennivån?

Är en 42-årig kvinna som lider av för låga östrogennivåer. Jag har inte kommit i klimakteriet, tränar inte för hårt och stressar inte för mycket. Min gynekolog gav mig ingen anledning till de låga östrogennivåerna utan skrev bara ut östrogen i tablettform. Dessa vill jag dock inte ta då de ökar risken för bröstcancer. Samtidigt vill jag inte gå omkring med för låga östrogennivåer på grund av risken för benskörhet. Finns det något naturläkemedel som kan hjälpa mig? Har läst om Femarelle, men det verkar bara vara lämpligt för kvinnor med klimakteriebesvär, eller?

Sofia

[hr]

Det finns tyvärr inga sådana naturläkemedel. Femarelle är precis som du skriver till för att minska klimakteriebesvär.

Det du kan göra för att minska din risk för benskörhet är att äta bra och varierad mat, samt motionera flera gånger per vecka. Benstommen behöver kalcium så är det bra med kalciumrika livsmedel såsom mejeriprodukter, broccoli, ärtor, bönor och spenat. Det är också bra om du vistas utomhus i dagsljus en stund varje dag, speciellt under vintern.

Om du inte äter mjölkprodukter ska du överväga att ta tillskott av kalcium och . D behövs för att du ska kunna tillgodogöra dig kalcium till skelettet.

[hr]

Denna fråga kommer från Hemmets Journal nr 9 2014

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.