Senaste nytt!
Hem / Manligt / Vad kan jag ta mot förstorad prostata?

Vad kan jag ta mot förstorad prostata?

Jag var nyligen hos läkaren som konstaterade en lätt förstorad prostatakörtel. Hon sa att det är normalt för en man i min ålder och att ingen behandling är nödvändigt i det här läget.

Nu undrar jag, om den fortsätter att förstoras, vilken behandling är aktuell då? Och finns det något ”naturligt” jag kan ta nu på egen hand för att kanske bromsa utvecklingen?

AGH, 74 år

Det är bra att du och läkaren har koll på läget. Jag hoppas att ni har tagit ett PSA-prov (blodprov) och följer upp det varje gång för att följa utvecklingen.

Alla behöver inte behandlas med läkemedel bara för att prostatan är förstorad. Ofta sätts läkemedel in först när du får besvär som att det blir svårare att kissa och att du går upp ofta på natten och kissar.

Om du behöver läkemedel i ett senare skede finns det olika att välja på:

5-alfa-reduktashämmare, substansen heter finasterid (Proscar) och ökar urinflödet (15-20%) och minskar symtomen (ca 30%).

Alfa-receptorblockerare ökar också urinflödet och minskar symtomen med cirka 30%. Finns substanser som terazosin (Sinalfa), alfuzosin (XatralOD) och doxazosin (Alfadil BPH) registrerade. Effekt upplevs redan inom något eller några dygn, oavsett storlek på prostatakörteln.

Innan du behöver läkemedel finns det några olika ”naturliga” alternativ att överväga. Deras verkliga effekt är dock inte klarlagd på samma sätt som läkemedlen ovan.

Sågpalmetto (Serenoa repens) är det enda som är godkänt av Läkemedelsverket. Det finns i preparat som Curbisal, Prosabal och Sabamin. Dessa och andra alternativ finns också i hälsokosthandeln. Enligt Läkemedelsverkets bedömning är dokumentationen något osäker, men troligen har sågpalmetto en positiv effekt och är godkänt för att behandla symtom vid godartad prostataförstoring.

Läs mer här om godartad prostataförstoring (1177).

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.