Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Användning av antibiotika fortsätter att minska

Användning av antibiotika fortsätter att minska

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Försäljningen av antibiotika i Sverige har till och med juli sjunkit med totalt nio procent sedan i oktober förra året. Det betyder att den minskning som gick att se i våras håller i sig, enligt SKL. Statistiken kommer från Smittskyddsinstitutet och siffrorna är en jämförelse med motsvarande period ett år tidigare.

Jönköping, Uppsala och Västra Götaland har minskat sin antibiotikaförbrukning mest sedan förra hösten. Totalt sett är förbrukningen lägst i Västerbotten, Jämtland och Dalarna.

Att antibiotikaförbrukningen sjunker är nödvändigt för att minska utvecklingen av antibiotikaresistens. Resistensen kan göra antibiotika verkningslöst och leda till att vården får mycket svårare att behandla infektioner. För patienter i vården leder det till att riskerna med infektioner och smitta ökar.

Minskad förbrukning av antibiotika är en del av SKL:s överenskommelse med regeringen om att öka patientsäkerheten. Årets överenskommelse kräver av landstingen både att de förbättrar sina rutiner kring utskrivningen och att de minskar förbrukningen av antibiotika.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *