Senaste nytt!
Hem / Nyhet / APS: Sverige bör utveckla den värdebaserade prissättningen av läkemedel

APS: Sverige bör utveckla den värdebaserade prissättningen av läkemedel

I sitt remissvar till Sofia Wallströms utredning ”Läkemedels- och apoteksutredningen: Pris, tillgång och service. SOU 2012:75” anser Apotekarsocieteten att Sverige ska avstå från internationell referensprissättning (IRP) och istället utveckla den värdebaserade prissättningen (VBP).

IRP motverkar intentionerna i 2012 års forskningsproposition, som visade en vilja att stödja svensk life science. Läkemedelsfrågornas hantering inom social- respektive utbildningsdepartementen behöver koordineras! Det skriver Apotekarsocieteten i sitt remissvar till delbetänkandet av Läkemedels- och apoteksutredningen: Pris, tillgång och service. SOU 2012:75.

– Det är viktigt att alla beslut kring läkemedel/Life Science hålls ihop. Nationella läkemedelsstrategin pratar om jämlik vård, forskningspropositionen om att satsning på forskning inom Life Science är en förutsättning för att vi även i framtiden ska ha en bra vård i Sverige. Då kan inte en tredje utredning slå undan detta genom att införa IRP, säger Apotekarsocietetens vd Andreas Furängen.

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *