Hem / Nyhet / APS: Sverige bör utveckla den värdebaserade prissättningen av läkemedel

APS: Sverige bör utveckla den värdebaserade prissättningen av läkemedel

I sitt remissvar till Sofia Wallströms utredning ”Läkemedels- och apoteksutredningen: Pris, tillgång och service. SOU 2012:75” anser Apotekarsocieteten att Sverige ska avstå från internationell referensprissättning (IRP) och istället utveckla den värdebaserade prissättningen (VBP).

IRP motverkar intentionerna i 2012 års forskningsproposition, som visade en vilja att stödja svensk life science. Läkemedelsfrågornas hantering inom social- respektive utbildningsdepartementen behöver koordineras! Det skriver Apotekarsocieteten i sitt remissvar till delbetänkandet av Läkemedels- och apoteksutredningen: Pris, tillgång och service. SOU 2012:75.

– Det är viktigt att alla beslut kring läkemedel/Life Science hålls ihop. Nationella läkemedelsstrategin pratar om jämlik vård, forskningspropositionen om att satsning på forskning inom Life Science är en förutsättning för att vi även i framtiden ska ha en bra vård i Sverige. Då kan inte en tredje utredning slå undan detta genom att införa IRP, säger Apotekarsocietetens vd Andreas Furängen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *