Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Begränsad användning av cilostazol rekommenderas

Begränsad användning av cilostazol rekommenderas

Det europeiska Läkemedelsverket EMA rekommenderar att användningen av läkemedel som innehåller cilostazol bör begränsas. Cilostazol, som ingår i läkemedlet Pletal, används vid behandling av claudicatio intermittens (fönstertittarsjuka).

Därför inleds nu en granskning av cilostazols nytta och risker, efter rapporter om allvarliga misstänkta biverkningar, framför allt hjärtbiverkningar och allvarliga blödningar. Under tiden rekommenderas följande till hälso- och sjukvårdspersonal:

  • Pletal bör endast användas vid claudicatio intermittens när inte enbart livsstilsförändringar (inklusive rökavvänjning och träningsprogram) har gett tillräcklig effekt.
  • Behandling bör endast påbörjas av läkare med erfarenhet av claudicatio intermittens, och behandlingen bör utvärderas efter tre månader. Behandlingen bör avbrytas om den inte visat klinisk effekt.
  • Pletal bör inte ges till patienter som har instabil angina eller som har haft hjärtinfarkt eller en koronar intervention (PCI) inom de senaste sex månaderna, och inte till de som haft allvarlig takyarytmi.
  • Pletal bör inte ges till patienter som även behandlas med både acetylsalicylsyra och klopidogrel, eller någon annan kombination av två eller flera ytterligare trombocythämmande eller antikoagulerande läkemedel.
  • Det finns risk för interaktioner med cilostazol. Dosen ska reduceras till patienter som även använder läkemedel som är starka hämmare av CYP3A4 eller CYP2C19.

Mer info hos Läkemedelsverket.

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *