Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Få vet att det går bra att delbetala sina läkemedel
Det krävs bättre information om att det går att delbetala sina läkemedel

Få vet att det går bra att delbetala sina läkemedel

Trots att staten betalar en stor del av våra läkemedel, kan det bli dyrt att hämta ut dem på apoteket. Just därför finns möjligheten att delbetala medicinerna. Men det är bara två procent som använder den möjligheten.

Därför kräver nu Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation att apoteken börjar informera om att det går att delbetala receptbelagda läkemedel, enligt Sveriges Radio.

– Cancerläkemedel är ju väldigt dyra och människor ska inte behöva stå på ett apotek och inför andra diskutera sin ekonomi. Det är ovärdigt, säger Ewa-Stina Johansson, ledamot i Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO, till Sveriges Radio.

Bättre information

Ewa-Stina Johansson tycker att patienter automatiskt borde få en informationsbroschyr om delbetalning första gången de hämtar ut sitt läkemedel.

I Sverige finns högkostnadsskydd, vilket betyder att patienten betalar max 2 200 kr för läkemedel under ett år, allt utöver det bli gratis för patienten. Men för cancerpatienter kan det ändå bli problem – medicinen vid efterbehandling kan kosta flera tusen kronor vilket leder till att patienter blir ombedda att betala hela högkostnadsbeloppet på en och samma gång, något de kan behöva göra i flera år.

 


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *