Hem / Nyhet / Kronans Droghandel går ihop med Medstop

Kronans Droghandel går ihop med Medstop

Kanske är det första vågen av uppköp och sammanslagningar vi nu bevittnar när det i morse kungjordes att den finska koncernen Oriola-KD, som äger apotekskedjan Kronans Droghandel köper konkurrenten Medstop till en kostnad av 1460 miljoner kr.

Oriola-KD Holding Sverige AB, en del av Oriola-koncernen, förvärvar den i Sverige femte största apotekskedjan Medstop Group Holding AB från ägaren Segulah Management IV Limited. Köpeskillingen beräknas till ca 1,46 miljarder kr och innan affären stängs måste Konkurrensverket och ge sina tillstånd. Detta beräknas vara klart under det andra kvartalet 2013. Fram till dess kommer Medstop och Kronans Droghandel drivas som två konkurrerande bolag. När affären går igenom kommer Oriola-KD äga 100 procent av apotekskedjorna Kronans Droghandel och Medstop.

– Förvärvet är en viktig del av Oriola-KD’s strategi att vara en aktiv part i förändringen på den Svenska apoteksmarknaden. Förvärvet stöder företagets mål att bli en av de tongivande aktörerna på Sveriges apoteksmarknad både med apotek och partihandel, säger Eero Hautaniemi, President och VD, Oriola-KD.

Apotekskedjan Medstop driver idag 65 apotek främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. Marknadsandelen på den svenska marknaden är cirka 7,5 procent och bolaget har cirka 580 anställda. Kronans Droghandel har en marknadsandel på cirka 14 procent och cirka 1300 anställda. Tillsammans har de båda apotekskedjorna närmare 290 apotek, cirka 21 procents marknadsandel och närmare 1900 anställda.

– Det här är positivt för kunderna, att apoteken i kedjorna får en ägare som kan lägga mer kraft på att utveckla sortimentet, servicen och tjänsterna. För de nuvarande och framtida medarbetarna är detta en bra affär när vi fortsätter att utveckla apoteken för att skapa goda och trygga arbetsplatser, säger Lars Birkeland VD på Kronans Droghandel och fortsätter:

– Medstops apotek finns i huvudsak lokaliserade där Kronans Droghandel saknar apotek, i centrala lägen i Sveriges största städer. Det är ett utmärkt komplement till de apotek som idag finns inom Kronans Droghandel.

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *