Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Kvinnor metaboliserar sömnmedel långsammare än män

Kvinnor metaboliserar sömnmedel långsammare än män

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har ändrat doseringsrekommendationerna för sömnmedel som innehåller zolpidem. Kvinnor rekommenderas numera hälften så hög dos som män.

När ett företag ansökte om godkännande för en ny produkt som innehöll zolpidem ville FDA veta hur mycket läkemedel som fanns kvar i kroppen på morgonen. Det visade sig att det fanns en könsskillnad, män metaboliserade läkemedlet snabbare. Vid godkännandet rekommenderades hälften så hög dos till kvinnor. Nyligen ändrade FDA också doseringsrekommendationen för andra redan godkända läkemedel som också innehåller zolpidem, skriver Janusinfo i en nyhetsartikel.

Mer info finns också hos FDA (pdf-fil).

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *