Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Läkarförbundet efterlyser längre hållbarhet på läkemedel

Läkarförbundet efterlyser längre hållbarhet på läkemedel

I en debattartikel i Läkartidningen kritiserar Läkarförbundets ordförande Marie Wedin de korta hållbarhetstiderna på läkemedel. Hon menar att det är ekonomiska slöseriet att elda upp fullt effektiva läkemedel bara för att de har passerat en hållbarhetstid på två eller fem år.

Uppskattningsvis fem till tio procent av alla läkemedel kasseras. Patienter, anhöriga och vårdpersonal uppmanas lämna överblivna läkemedel till apoteken för destruktion. Att datumet för hållbarhet gått ut är en vanlig anledning. Ett annat skäl är att namnen efter generiskt utbyte förvillar då det inte stämmer med läkemedelslistor.

Amerikanska forskare presenterade nyligen en rapport där man analyserat gamla läkemedel från ett apotekslager i USA. Trots att utgångsdatum hade passerats med 28 till 40 år var 90 procent av angiven styrka bibehållen.

Enligt en färsk utredning från Läkemedelsverket beräknas den totala mängden läkemedel som kasserats under år 2011 i Sverige uppgå till 1?500 ton. Allmänhetens kassation uppskattats till drygt 1?000 ton till ett värde av cirka 1,5 miljarder kronor. Ytterligare 400 ton har kasserats av apotek, partihandeln och slutenvård/sjukhusvård.

Marie Wedin avslutar debattartikeln med att ”Sverige bör bli världsledande på maximal hållbarhet av läkemedel.”

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *