Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Många svenskar beredda att köpa receptbelagda läkemedel från olagliga källor

Många svenskar beredda att köpa receptbelagda läkemedel från olagliga källor

Enligt flera undersökningar som Läkemedelsverket gjort är så många som 20 procent av de tillfrågade svenskarna beredda att handla receptbelagda läkemedel utanför godkända apotek, utan varken recept eller läkarkontakt.

Den senaste undersökningen, där 3500 personer i åldrarna 15-64 år deltog, visar att svenska konsumenter är medvetna om vissa av riskerna med att köpa läkemedel från osäkra eller olagliga källor, men att många är beredda att ta riskerna ändå.

Studien visar att 60 procent av svenskarna anser sig ha god eller hyfsad förmåga att själva avgöra vilka receptbelagda läkemedel de behöver utan vårdkontakt. Till exempel kan hälften av deltagarna över 40 år tänka sig att använda receptbelagda läkemedel mot kroniska sjukdomar utan recept från läkare. En femtedel av samtliga tillfrågade är beredda att handla receptbelagda läkemedel i andra butiker än apotek, utan varken recept eller läkarkontakt.

– Som konsument ska man vara uppmärksam på webbplatser som säljer receptbelagda läkemedel till konsumenter utan recept från vården. Den typen av verksamhet är alltid olaglig, säger Carolina Birgner, utredare på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket arbetar på många olika sätt för att öka riskmedvetenheten hos svenska konsumenter om olagliga läkemedel. Ett exempel är en informationsfilm som gjorts i samarbete med Tullverket och som just nu visas på SVTs ”Anslagstavlan” –> Blunda inte för riskerna!

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *