Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Maskinell dosdispensering kan förbättras på många sätt

Maskinell dosdispensering kan förbättras på många sätt

Läkemedelsverket har i en utvärdering kommit fram till att maskinell dosdispensering av läkemedel både kan och bör förbättras på en rad områden.

Ca 185 000 patienter får idag sina läkemedel via maskinell dosdispensering, varav det stora flertalet är äldre patienter. Systemet har varit i bruk sedan 1980-talet och Apoteket AB har haft monopol på att leverera tjänsten, ApoDos. Men i takt med att det från och med april i år kommer att finnas flera olika aktörer som tillhandahåller dosdispenserade läkemedel är en utvärdering av dagens system viktig för till exempel upphandlingsprocesser, kvalitetsuppföljning och att nå ökad kunskap om dosdispenseringens för- och nackdelar.

Läkemedelsverket har på regeringens uppdrag utvärderat och sammanställt en rapport om tjänsten med maskinell dosdispensering. Utvärderingen visar att det finns stöd för att följsamheten till medicineringen förbättras med hjälp av dostjänsten, däremot går det inte att med aktuell kunskap dra några slutsatser om tjänsten leder till ökad patientsäkerhet i jämförelse med traditionell läkemedelshantering.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *