Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Minskad totalförsäljning av läkemedel under 2012

Minskad totalförsäljning av läkemedel under 2012

Den totala försäljningen av läkemedel var hundratals miljoner lägre under 2012 än under 2011. Det framgår när Apotekens Service släpper sin försäljningsstatistik för läkemedel 2012.

Hela tappet finns i apotekssektorn – detaljhandeln utanför apotek har tvärtom ökat sin försäljning av receptfria läkemedel med drygt 100 miljoner kronor. Det är framförallt läkemedlen som skrivs på recept som har minskat i kostnad. Försäljningsminskningen på läkemedel rekvirerade av vården är mer svårtolkad – då alltfler landsting övergått till att redovisa försäljningspriser som inkluderar framförhandlade rabatter istället för listpriser som tidigare.

Den minskade kostnaden för läkemedelsförmånen var väntad, då ”taket” höjdes från 1 800 till 2 200 kronor den första januari 2012 – men till detta ska alltså en minskad totalförsäljning läggas.

Läs mer här – Trenden är bruten – försäljningsstatistik för läkemedel 2012

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *