Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Mycket narkotiska läkemedel i årets tullbeslag

Mycket narkotiska läkemedel i årets tullbeslag

Pangea är en internationell ”Internet Week of Action” mot olaglig läkemedelsförsäljning som samordnas av Interpol. Svenska Läkemedelsverket deltar för femte året i rad i Pangea. I 2013 års operation deltog ett hundratal länder runt om i världen och operationen genomfördes 18-25 juni 2013 och i Sverige samarbetade Läkemedelsverket med Tullverket.

– Många brev och paket som togs i beslag innehöll narkotiska läkemedel. Störst andel var tramadol som används för att behandla måttlig till svår smärta, säger Monika Johansson på Läkemedelsverket.

Laboratorieanalyserna av beslagen visar att en stor andel av alla omärkta kapslar och tabletter är narkotiska läkemedel. Värdet på beslagen uppskattas till hundratusentals kronor.

I Sverige resulterade operation Pangea VI i att:

  • 175 post/kurirförsändelser blev kontrollerade
  • 42 post/kurirförsändelser med olagliga läkemedel beslagtogs
  • 15 731 enheter misstänkt läkemedel beslagtogs
  • Två annonser för läkemedel borttagna från auktionssajter
  • Värdet av beslagen uppskattas till 430 000 SEK

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *