Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Stor ökning av influensa och lunginflammation

Stor ökning av influensa och lunginflammation

Jämfört med 2010 rapporterades 2012 nästan 7000 fler fall av influensa och lunginflammation  och det är äldre som står för merparten av ökningen, enligt Socialstyrelsens statistik om sjukdomar i slutenvården. Andelen patienter som vårdades för influensa och lunginflammation på sjukhus ökade med 22 procent under perioden. Antalet dödsfall ökade också under perioden – med ca 60 st.

2010 var antalet drabbade ca 30.000 personer, 2011 ökade antalet till ca 36.000 personer och 2012 ökade det till nästan 37.000 personer.

– Anledningen är att det dels cirkulerade tre olika typer av influensa mot det normala en till två olika, samtidigt som vaccinationstäckningen bland riskgrupperna minskade kraftigt, enligt Smittskyddsinstitutets influensarapport 2013. Det bidrog sannolikt till ökningen av antalet som vårdades för influensa, säger Socialstyrelsens utredare Anders Jacobsson.

Anledningen till vaccinationstäckningen minskade bland äldre kan vara att människor rent allmänt blev rädda för att vaccinera sig efter att flera barn och ungdomar drabbades av narkolepsi i samband med vaccineringen med Pandemrix i samband med H1N1-utbrottet 2009, den så kallade svininfluensan.

– Men det är lite märkligt eftersom det inte var några äldre som drabbades av dessa biverkningar, säger Anders Jacobsson.

En annan anledning kan vara att ett antal landsting under 2011 och 2012 inte längre erbjöd gratis vaccinering för riskgrupper, bl a äldre.

– Det är fortsatt viktigt att äldre vaccinerar sig. Unga människor som får influensa klarar det oftast mycket bra, medan sköra åldringar drabbas mycket hårdare, säger Anders Jacobsson.

Mer information finns också på SMI:s webbplats.

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *