Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Utbrott av mässling skapar oro och frågor

Utbrott av mässling skapar oro och frågor

Just nu pågår ett utbrott av mässling i Uppsala och Stockholms län, rapporterar Socialstyrelsen. Det är många som undrar om de har skydd mot mässling genom tidigare vaccinationer eller om de bör vaccinera sig. Genom att titta på födelseåret kan man få viss vägledning om vilket skydd man förväntas ha.

De flesta som är födda i Sverige har ett bra skydd mot mässling, antingen genom vaccinationer eller genom att de haft sjukdomen. Men när risken att smittas ökar, vid utbrott i Sverige eller vid utlandsresa, finns det anledning att se över sitt skydd. Var och en behöver bedöma behovet för egen del inför valet att vaccinera sig eller inte. Det gäller även den som är född utomlands. Bedömningen kan göras tillsammans med läkare.

Mer information här.

På Smittskyddsinstitutets webbplats finns en bra tabell som beskriver vilket skydd personer i olika åldersgrupper förväntas ha, om de inte aktivt avstått från vaccination.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *