Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Vanligt med biverkningar på akuten

Vanligt med biverkningar på akuten

Cirka 40 procent av drygt 700 studerade patienter på en akutvårdsavdelning i Solna hade minst en läkemedelsbiverkning, enligt en ny studie vid Karolinska universitetssjukhuset.

– De vanligaste biverkningssymtomen var cirkulationsrubbningar och därefter elektrolytrubbningar och blödningar. Det var mest kardiovaskulära och CNS-aktiva läkemedel som gav biverkningar, säger Diana Rydberg, specialistläkare vid klinisk farmakologi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, till Janusinfo.

Det var framför allt äldre patienter och patienter som använde många olika läkemedel som drabbades av biverkningar. Nästan en femtedel av patienterna lades in på sjukhus helt eller delvis på grund av biverkningssymtom.

Många biverkningar hade kunnat förebyggas genom bättre uppföljning, genom att undvika vissa kombinationer och genom att sänka doserna, enligt Diana Rydberg.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *