Senaste nytt!
Hem / Reumatism / Kan jag ge mamma vitamin K2 för hennes reumatism?

Kan jag ge mamma vitamin K2 för hennes reumatism?

Min mamma behandlas för ledgångsreumatism och hon tar:

– Metorexat
– Prednison
– Ibuprofen
– Panodil
(mot huvudvärk)

Självklart vill jag hjälpa henne och eftersom jag botade mig själv mot kronisk urtikaria med hjälp av bra kost och så började jag ge mamma det också. Jag ger henne också:

– Multivitamin (Vitamin Code Woman Multivitamin)
– 4000 IE D3 (Better Life), i multivitaminen är 1000 IE vitamin D3 så 5000 IE totalt
– 400 mcg vitamin (obs inte K1)
– Ibland mot huvudvärken

Då jag har letat efter information om reumatism så har K2 dykt upp som en eventuell hämmare av sjukdomen. Varningar har dykt upp att man inte ska ta vitamin K2 i samband med Warfarin då det är blodförtunnande. Då jag vet om att vissa läkemedel så som ibuprofen och liknande är blodförtunnande så undrar jag om det fortfarande är okej för henne att ta vitamin K2?

Ra

Vitamin K2 har inte någon bevisad effekt, i vetenskapliga studier, på att kunna hämma reumatism. Om din mamma äter en varierad och hälsosam kost får hon i sig alla vitaminer som hon behöver. Därmed behöver hon inte ta extra tillskott av vitamin K2, om inte en läkare har konstaterat en brist.

Om hon ändå vill ta det går det bra eftersom hon inte tar Warfarin. Ibuprofen har en viss blodförtunnande effekt, men som jag förstår har hon inte hjärtproblem och tar inget medel för att tunna ut blodet. Då är det ok att ta vitamin K2.

Panodil och Alvedon innehåller samma substans, paracetamol. Obs att maxdosen av dessa tillsammans är 4 gram per dag = 8 st 500 mg tabletter.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *