Senaste nytt!
Hem / Sjukdomar / Hjärta/Kärl / Ska jag sluta med medicinen och bara ta kosttillskottet?

Ska jag sluta med medicinen och bara ta kosttillskottet?

Jag hade en hjärtinfarkt juni 2013 och en begynnande infarkt december 2014, som båda ballongvidgades med lyckat resultat. Sedan december 2014 tar jag varje dag Brilique och Trombyl, för att minska risken för blodproppar.

Jag tar också varje dag kosttillskott som , Q10, vitlöksextrakt, , Fortodol S, , C-vitamin, L-Arginin, L-Citrulin inklusive calcium, D-vitamin samt .
Givet de blodförtunnande kosttillskotten jag stoppar i mig, blir det för mycket med min medicin? Jag känner mig frisk som en nötkärna och skulle gärna sluta med medicinen.

Ulla

Både Brilique och Trombyl ges för att minska risken för att du ska få blodproppar, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkter. Båda dessa har vetenskapligt bevisad effekt för detta.

Motsvarande bevisad effekt har däremot inte kosttillskotten som du tar, även om 3 kan bidra till ett visst skydd mot hjärt-kärlsjukdomar.

Eftersom du redan har haft två hjärtinfarkter har du en ökad risk att få en till. Så du ska absolut inte sluta med Brilique och Trombyl innan du har pratat med din läkare.

Det finns inga studier som har undersökt dessa läkemedel i kombination med dessa kosttillskott. Men de går sannolikt bra att kombinera.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 4 2017.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *