Senaste nytt!
Hem / Interaktion / Alkohol och Alvedon är en dålig kombination

Alkohol och Alvedon är en dålig kombination

Det gäller inte bara utan alla smärtstillande och febernedsättande läkemedel, både receptfria och receptbelagda, som innehåller den aktiva substansen paracetamol. Det är bland annat:

  • Alvedon
  • Citodon
  • Pamol
  • Panodil
  • Reliv

Anledningen till att du inte ska kombinera dessa läkemedel med alkohol är att det kan orsaka allvarlig livshotande leverskada. Det gäller framför allt vid för stor dos eller om man har druckit alkohol under en längre tid.

Du blir inte mer berusad bara för att du kombinerar alkohol med paracetamol, så det är inte lönt att blanda.

Om man dricker en mindre mängd alkohol är det vanligtvis ingen fara att ta en enstaka värktablett med paracetamol dagen efter, såvida du är frisk i övrigt.

Det som händer i kroppen är att alkohol kan påverka kroppens förmåga att bryta ner paracetamol. Hög alkoholkonsumtion kan leda till att det bildas leverskadande nedbrytningsprodukter av paracetamol. Man ska därför inte använda något läkemedel som innehåller paracetamol utan läkares ordination om man har alkoholproblem eller leverskada.

Av samma anledningen ska du aldrig ta mer paracetamol än det som rekommenderas, normalt 4 gram per dag.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *