Senaste nytt!
Hem / Smärta / Fungerar madrassen mot min värk?

Fungerar madrassen mot min värk?

Har du hört talas om en madrass som heter Bemer? Jag har värk i både benen och ryggen och den madrassen ska hjälpa kroppen att självläka sägs det. Jag skulle uppskatta lite mer info innan jag bestämmer mig.

Tacksam för svar

Det är en godkänd medicinteknisk produkt, vilket betyder att den är säker och bedöms som lämplig för sitt ändamål.

Behandlingen bygger på något som heter fysikalisk vaskulär terapi. Genom att stimulera de allra minsta blodkärlen påstås mikrocirkulationen förbättras, så att organ och vävnader kan förses med näringsämnen och syre och på vägen tillbaka avlägsnar restprodukter. Detta skulle kunna ha en gynnsam inverkan på hälsa, immunförsvar och allmänna välbefinnande. Det påstås kunna vara effektiv både för behandling och i förebyggande syfte. Det finns inga stora vetenskapliga studier på produkten. Däremot några få mindre studier som har visat en viss effekt vid knäartros och kronisk smärta i nedre delen av ryggen.

De med ryggproblem upplevde mindre smärta och trötthet, medan de med knäartros upplevde samma förbättring avseende smärta och trötthet men behövde en längre tids behandling.

Så det kan fungera men det är inte bevisat i större studier. Du får prova dig fram.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 3 2016.

 


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *