Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Hjälper svavel mot reumatisk värk?

Hjälper svavel mot reumatisk värk?

Min mamma, som är 89 år gammal, tar atenolol och losartan för sitt höga blodtryck. Hon tar också kosttillskott i form av Multivitamin och . Nu vill hon testa för reumatisk värk och något som vi kallar för vinterhänder och -fötter; när det blir kallt krymper blodkärlen och det gör ganska ont.

Jag har själv tagit MSM i fyra veckor och mina rygg- och nervsmärtor, som jag har haft i många år efter en skada, försvann bums. Kan det hjälpa henne? Det är ju något som finns naturligt i många livsmedel så det kan väl inte vara skadligt? Hur fungerar MSM-pulver med hennes mediciner och kosttillskott?

Birgitta

MSM innehåller svavel, och det förekommer mycket riktigt naturligt i många livsmedel.

Däremot finns det inga stora och bra vetenskapliga studier som har testat MSM på till exempel smärta. Det finns inte heller några bra studier som har testat MSM-pulver i kombination med de läkemedel som hon redan tar så det går inte att säga om de fungerar ihop.

Men jag bedömer inte att det skulle vara någon risk att prova MSM, men det är inte säkert att hon kommer att bli bättre i sin värk. Ni får testa och se hur det går. Många upplever att de blir hjälpta, medan andra inte upplever det.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 50 2016.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *