Senaste nytt!
Hem / Artros / Jag är orolig att bli beroende av mina Norspan-plåster

Jag är orolig att bli beroende av mina Norspan-plåster

Jag har fått plåster Norspan av läkaren för jag har så envisa smärtor från höfter och knän, vilket är artros. Jag står på kö till operation och ska förhoppningsvis inte behöva vänta så länge. Men några månader kan det ju ta.

Plåstren hjälper bra mot smärtan, men jag är orolig att jag ska bli beroende, eftersom Norspan sägs vara beroendeframkallande.

Hur stor är egentligen risken att jag blir beroende?

Evy

Det stämmer att Norspan, som innehåller substansen buprenorfin, är beroendeframkallande. Exakt hur stor risken är är svårt att säga, men så länge du följer läkarens ordination och inte tar mer än det, så är risken mindre.

Norspan minskar smärtan genom att dämpa smärtimpulserna upp till hjärnan. Medicinen kan även påverka upplevelsen av smärtan, så att det onda inte känns lika obehagligt.

Det kan ta upp till 24 timmar innan du känner någon effekt och det tar tre dygn innan man får full effekt av medicinen. Den smärtstillande effekten av Norspan kan bestå i sju dygn.

Läs mer om Norspan på 1177.se

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *