Senaste nytt!
Hem / Artros / Kan jag ta Glukosamin mot artrosen?

Kan jag ta Glukosamin mot artrosen?

Jag är en 66-årig kvinna och har haft reumatisk värk i ca 4 år, som nu verkar vara på återgång. Tar 10 mg Metotrexat/vecka, atenolol 25 mg/dag, Atacand 16 mg/dag, Folacin 10 mg/vecka och Calcichew 100 mg/dag. Har slutat med kortison.

Sedan drygt 2 år har jag ont i höger fot och svullnad ovanpå och under. Min läkare på reumatologen säger att jag har artros. Mina prover är inte bra, de tyder på att jag har en inflammation i kroppen enligt läkaren men ingen åtgärd är insatt mot detta. Jag har fått ont i hela kroppen tack vare allt haltande. Kan jag ta Artrox eller tillsammans med min medicin, för jag står snart inte ut.

Medicin och naturmedel

Ja, det kan du göra men du ska inte förvänta dig någon dramatisk effekt. Vetenskapliga studier på djur har visat att extra tillförsel av glukosamin kan minska artrosen. När det gäller människor är studierna tyvärr inte lika entydiga. Vissa undersökningar talar för att glukosamin hjälper, andra för att det inte har någon effekt alls.

Glukosamin har tidigare sålts som kosttillskott, men finns sedan några år som registrerat läkemedel på apotek under flera produktnamn. Det finns också receptfritt i mindre förpackning.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 23 2014.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *