Hem / Artros / Kan jag ta gurkmeja för artros?

Kan jag ta gurkmeja för artros?

Jag har värk i knä och leder, troligen på grund av artros. För detta tar jag . Kan jag ta det samtidigt som jag tar Felodipin Actavis 5 mg mot högt blodtryck?

/Gun-Marie

Ja, det kan du göra. Som de flesta andra kosttillskott och naturläkemedel finns det inga studier som har testat när de kombineras med vanliga läkemedel, men det är troligen ofarligt.

Det är bra att du talar om för din läkare att du tar gurkmeja. Ta samma dos och mängd, både av Felodipin och av gurkmeja, i två veckor innan du eventuellt ändrar dosen av gurkmeja. Detta för att du ska kunna vara observant på om det blir några förändringar i din kropp. Känner du av negativa förändringar föreslår jag att du slutar med gurkmeja. Förändra inte dosen Felodipin utan att prata med din läkare.

Det finns små studier som visar att det finns en viss antiinflammatorisk effekt av gurkmeja vid artrosliknande tillstånd. En indisk studie visade att patienter som fick gurkmeja förbättrades jämfört med (sockerpiller), de använde också mindre smärtstillande läkemedel. En fransk studie där patienterna fick gurkmeja tillsammans med två andra tillskott visade att patienterna upplevde mindre ledsmärta jämfört med dem som fick placebo.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 43 2015.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *