Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Kan jag ta Ipren om jag redan tar blodförtunnande medicin?

Kan jag ta Ipren om jag redan tar blodförtunnande medicin?

Jag hade en hjärtinfarkt för knappt två år sedan. Då fick jag tre ”stentar” (nät) insatta för att vidga kranskärlen. Sedan dess tar jag:
Trombyl 75 mg 1×1
Bisoprol Krka 2,5 mg 1×1
Candesartan Krka 4 mg 1×1
Crestor 10 mg 1×1
Brilique 90 mg 2×1

Har nu värk i en höft efter en sträckning. Enligt telefonfråga på vårdcentralen är det troligtvis en inflammation. Har kraftig värk och behöver lindra den med värktabletter, fick tips att ta .

Är det ok?

/KOJ

Ja, det kan vara OK. Men du tar redan Trombyl och Brilique, som båda gör ”blodet tunnare”, så att det inte koagulerar och orsakar blodproppar lika lätt. Det är en vanlig behandling när man haft hjärtinfarkt och fått stent insatt.

Ipren har också en blodförtunnande effekt och jag funderar om det kan bli för mycket blodförtunnande, så att du istället löper ökad risk för blödningar.

Jag skulle istället föreslå något som innehåller paracetamol, t ex , Panodil eller liknande. De påverkar inte blodets blödningstid som Ipren gör.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *