Senaste nytt!
Hem / Graviditet / Kan min syster använda antiinflammatorisk gel under graviditeten?

Kan min syster använda antiinflammatorisk gel under graviditeten?

Min syster är gravid i 12:e veckan och har fått ett återkommande problem med sin vrist. Tidigare använde hon Voltaren gel men har nu läst att det inte rekommenderas under graviditet. Kan hon använda antiinflammatoriska salvor/geler överhuvudtaget under sin graviditet?

Linnéa

Nej, hon ska vara försiktig med Voltaren under hela graviditeten.

Så här står det på 1177: ”Under de första sex månaderna av graviditeten bör man inte använda medicinen utan att ha rådgjort med läkare. Det finns en risk för att fostret kan påverkas. Under graviditetens sista tre månader ska man inte använda medicinen alls.”

Även om risken är liten så finns den trots allt. Jag skulle istället rekommendera henne att ta paracetamol i tablettform för att hantera smärtan. Dessutom kanske hon borde söka läkare för att få hjälp med vristen.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.