Hem / Interaktion / Paracetamol vid tandvärk och hög alkoholkonsumtion

Paracetamol vid tandvärk och hög alkoholkonsumtion

Då och då har jag (mycket) ont i någon av mina tänder. Jag läste med intresse din utläggning om leverns förmåga att bryta ned och . Det som jag oroar mig över är hur du beskriver att personer med ”Upspeedad lever” löper större fara vid intag av paracetamol. Det låter som jag ska undvika paracetamol helt.

Jag dricker (alldeles) för mycket alkohol i perioder, och har då självklart förhöjda levervärden. Jag kan tillägga att jag har långa perioder utan alkohol då jag sportar mycket och intensivt utan problem. Min fråga då: Om jag är inne i en period då levern är överbelastat av alkohol kan jag då ändå ta upp till 1 gram paracetamol om dagen i fall jag har tandvärk? Jag tycker att det funkar bättre med paracetamol och jag vill helst inte ta NSAIDs pga påverkan på magen. Dilemmat blir alltså leverskada eller magsår.

Frågeställare
Man, 52 år

Ev sjukdomar
alkoholproblem (i perioder), tandvärk

Ev läkemedel
800 mg om dagen
50 mg om dagen


SVAR
Jag tolkar ditt mail som att du dricker MYCKET alkohol i perioder. Då ska du INTE använda paracetamol. Punkt slut. Då får du välja andra alternativ, såsom ibuprofen, voltaren, diklofenak etc, och ev stå ut med magsår.

Fast kanske bästa alternativet är att kolla upp tanden hos en tandläkare och försöka bli av med tandvärken.

Hälsningar Fredrik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *