Senaste nytt!
Hem / Artros / Vad är egentligen en cox-hämmare?

Vad är egentligen en cox-hämmare?

En granne till mig hade fått en cox-hämmare för att han hade så ont i höften, och sa att det var fantastiskt och hjälpte jättebra.

Vad är egentligen en cox-hämmare? Kan det vara bra för min artros i knäna?

Younis

En cox-hämmare är en grupp smärtlindrande läkemedel, som också hämmar inflammation, så kallade cox-hämmare eller NSAID. I denna läkemedelsgrupp ingår olika verksamma ämnen, till exempel ibuprofen, diklofenak, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra. Exempel på läkemedel är , Bamyl, Voltaren T, Eeze, Pronaxen och Relifex. Dessa kan du köpa receptfritt på apotek.

Det finns också en speciell klass läkemedel som kallas coxiber, med bland annat substanserna celecoxib, parecoxib och etoricoxib. Dessa är receptbelagda och kan alltså bara skrivas ut av läkare.

En cox-hämmare kan fungera smärtlindrande för din artros, men det kommer inte bota artrosen. Tyvärr finns det ingen bot för artros.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *