Senaste nytt!
Hem / Artros / Vad hjälper mer mot artros?

Vad hjälper mer mot artros?

Min läkare har konstaterat artros i höfter och ländrygg, detta skedde för några år sedan. Jag behandlar med Relifex och , två tabletter vardera per dag. Tycker att det fungerar ganska bra, men smärtan har blivit jobbigare på senare tid. Det är precis som att dessa tabletter inte räcker längre. Vad skulle du rekommendera som fungerar med det jag redan använder?

Birgitta

Relifex innehåller en substans som heter nabumeton, som är en långverkande smärtstillande och inflammationsdämpande medicin som är lämplig vid artros. Den kan du fortsätta med.

Glukosamin har inte någon stark vetenskaplig dokumentation vid artros, det är också anledningen till att Socialstyrelsen inte alls rekommenderar den. I sina riktlinjer från december 2014 skriver de att glukosamin inte har någon effekt på smärta eller funktion vid artros i knä eller höft jämfört med placebobehandling (sockerpiller).

Därför skulle jag rekommendera att du slutar med Glukosamin och istället lägger till behandling med paracetamol. Det är en smärtlindrande medicin som verkar på annat sätt i kroppen och därmed på ett bra sätt kompletterar Relifex som du redan tar. Daglig fysisk aktivitet efter förmåga rekommenderas också vid artros.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 9 2016.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.