Hem / Hemmets Journal / Vågar jag ta gurkmeja mot värken?
gurkmeja mot värken

Vågar jag ta gurkmeja mot värken?

Jag har SLE, en autoimmun inflammationssjukdom, och svår tinnitus. Har tablett Zopiklon till natten, samt tablett Sobril, men tycker inte att de hjälper. Jag tar också Kalcipos-D, samt Pikasol Omega-3 och tranbärskapslar för urinvägarna.

Kan jag börja med mot värken, eller kan min tinnitus försämras?

Vad kan jag ta istället för Sobril, som jag inte blir lugnare av.

Kan gurkmeja försämra min SLE?

Ingrid

Det finns inga publicerade vetenskapliga som har testat gurkmeja vid varken SLE eller tinnitus. Så det går inte att säga att gurkmeja skulle försämra din tinnitus eftersom vi inte vet det.

Gurkmeja har i en del mindre studier visat en viss effekt på smärta, framför allt vid artros och reumatoid artrit (ledgångsreumatism). Det är inga stora studier och det går inte att säga med säkerhet att det kommer att hjälpa dig.

Bara för att kosttillskott och andra preparat saknar studier som bevis, går det inte att säga att de är helt verkningslösa. Många människor upplever att de blir hjälpta, och att preparaten fungerar, så du får helt enkelt prova dig fram.

Om du inte tycker att Sobril hjälper rekommenderar jag att du pratar med läkaren. Det finns flera andra alternativ, bland annat och Lergigan.

Denna fråga besvarades i nr 49 2016.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *