Senaste nytt!
Hem / Hjärta/Kärl / Vilken smärtstillande tablett påverkar inte blodtrycket?
Foto av Rubberball

Vilken smärtstillande tablett påverkar inte blodtrycket?

Jag har drabbats av spinal stenos (trång ryggrad; 1177) och väntar på en MR-undersökning. Det gör ont och jag har blivit ordinerad Ipren + för smärtan under tiden.

Har dessutom högt blodtryck och för det tar jag tabl. Losartan 100 mg 1×1 och tabl. Felodipin 5 mg 1×1. Märker dock att blodtrycket stigit samtidigt som smärtstillande medicin tagits. Beror det på kombinationen eller smärtan?

/AOR

Det kan bero både på smärtan och på din kombination av läkemedel.

Det bästa du kan ta är tabletter som bara innehåller paracetamol, om du inte vill att blodtrycket ska påverkas. Det är t ex Alvedon, som du redan tar. Observera att du inte ska ta mer än 4 gram paracetamol om dagen, det är normal 8 tabl om 500 mg. Högre doser riskerar att påverka levern.

Andra smärtstillande som också är antiinflammatoriska, som innehåller t ex acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak, kan alla påverka blodtrycket. Därför bör du undvika dessa.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *