Senaste nytt!
Hem / Artros / Vilket medel är bästa hjälpen vid artros?

Vilket medel är bästa hjälpen vid artros?

Jag har så ont från fingrar, knän och höft, troligen på grund av artros. Jag har inte fått det kollat, för de kan ju ändå inte göra något åt det, förutom att skriva ut smärtstillande.

Kan du rekommendera något naturpreparat åt mig?

Ada, 67, Götet

Jag tycker absolut att du ska kolla upp det. Om du själv misstänker artros föreslår jag att du bokar tid hos en sjukgymnast. De kan ofta hjälpa dig bättre med att ställa både diagnos och föreslå behandling som passar just dig.

Den bästa behandlingen vid artros är vanligen fysisk aktivitet efter förmåga. Sjukgymnasten kan hjälpa dig med bra övningar som stärker kroppen. Smärtstillande läkemedel är inte alls fel för att kunna vara fysiskt aktiv.

Det är också bra att ha kontroll på sin vikt eftersom några kilo för mycket sliter onödigt på höfter och knän.

Några naturmedel som har visat god effekt i vetenskapliga studier finns tyvärr inte. Tidigare användes både och hyaluronsyra flitigt, men i Socialstyrelsens senaste rekommendationer fastslås att dessa båda inte alls ska användas av sjukvården.

Sedan finns det alltid några personer som trots det prövar och tycker att de mår bättre. En del upplever också att fungerar. Du får prova dig fram.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 34 2015.

 


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.