Senaste nytt!
Hem / Sömn / Kan jag ta sömnpreparatet när jag samtidigt tar Waran?

Kan jag ta sömnpreparatet när jag samtidigt tar Waran?

Jag är en kvinna på 70 år som har svårt att sova längre perioder i ett sträck och vaknar ofta efter 3-4 timmar. För det mesta somnar jag inte om igen. För cirka ett år sedan såg jag ett medel, Objectif Sommeil, i en fransk katalog. Jag har provat det och tycker att jag sover bättre. Kan jag fortsätta med detta? Tar även Waran för att minska risken för blodproppar.

Ingen sömntuta

Tack för att du skickade med kartongen, det gjorde det lättare att svara. Objectif Sommeil, som översatt till svenska betyder ungefär ”Mål att sova”, innehåller extrakt av apelsinblomma och citronmeliss, samt en substans som heter melatonin.

Melatonin anses kunna hjälpa oss att hålla vår dygnsrytm. Vi har det naturligt i kroppen, nivåerna varierar över dygnet och är högst på natten. Det kan användas för att hjälpa människor att sova. I Sverige säljs melatonin enbart som ett receptbelagt sömnmedel men i flera andra, bland annat i Frankrike, säljs det som kosttillskott.

Jag hittar inga interaktioner, krockar, mellan melatonin och Waran, så det bör gå bra. Apelsinblomma och citronmeliss går sannolikt också bra. Men för säkerhets skull tycker jag att du ska berätta på Waran-mottagningen att du tar detta för sömnen.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 22 2016.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *