Senaste nytt!
Hem / Sömn / Kan Pascoflair hjälpa mig att somna?
Pascoflair kan hjälpa dig att somna.

Kan Pascoflair hjälpa mig att somna?

Jag såg Tv-reklam för ett nytt medel som skulle vara bra om man hade svårt att somna. Det hette och ska innehålla passionsblomma. Kan det verkligen hjälpa mig att sova? Vågar jag testa?

Sven

Passionsblommor påstås ha använts av indianer i både Nord- och Centralamerika för att behandla sömnlöshet, hysteri och epilepsi. Blommorna har visat sig innehålla ämnen som har lugnande effekt.

Pascoflair är registrerat hos Läkemedelsverket som ett traditionellt växtbaserat läkemedel, och godkändes första gången i maj 2011. Det tillhör gruppen övriga sömnmedel och lugnande medel, och kan användas vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär.

Prova själv om det fungerar

Det finns en del vetenskapliga studier, som dock är av varierande längd och kvalitet. Därför går det inte att säga att det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att det fungerar. Användningen av ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig normalt uteslutande på långvarig erfarenhet av det aktuella preparatet.

Det kan alltså fungera att hjälpa dig att somna in, du får helt enkelt prova själv. Du ska dock inte kombinera det med andra, syntetiska, lugnande preparat (som exempelvis bensodiazepiner) om inte din läkare har ordinerat det.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 12 2017.


Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *