Senaste nytt!
Hem / Sömn / Vad kan jag ta för att sova bättre?

Vad kan jag ta för att sova bättre?

Jag har följande problem och behandlingar:

  • Sköldkörtelbesvär (opererat bort halva pga knöl sedan hypertyreos som är under kontroll m Levaxin 75 mg/1ggr dag)
  • Astma behandlas m Ventoline /symbicort
  • Allergi
  • Magmunsglapp, omeprazol vid behov.

Tar dessutom kosttillskott Kvinna fr Apoteket 1 ggr/dag

Jag har i perioder återkommande sömnbesvär pga hög belastning på arbetet och stress och har då svårt att varva ner.

Vill helst inte ta sömntabletter och undrar om du kan rekommendera något annat att prova först för att se om insomningsbesvär minskar?

Somnar ofta flera timmar efter sänggående och tänker på att ha mörkt och tyst och svalt på rummet, äter inte för sent och motionerar etc. Har även haft hjälp med avslappningsövningar via psykolog vilket också hjälpt till vid behov men just nu inne i en sämre period igen och skulle då vilja prova komplement till ovanstående som inte påverkar min Levaxinbehandling eller övriga mediciner ovan. Min levaxindos och värden är för övrigt bra så detta bör inte påverka mitt status.

Vill också veta vad du rekommenderar för sort ifall man skulle få sömntabletter utskrivet per recept just för insomningsbesvär som inte har så många biverkningar och som kan fungera m min bakgrundshistorik?

Anna, 35

Det är svårt att rekommendera specifika preparat med så lite information om dig. Men jag ska försöka.

Till att börja med, alla de läkemedel som du tar – Levaxin, omeprazol, Ventoline och Symbicort – kan ge sömnsvårigheter som biverkan. Men eftersom du behöver dessa får vi utgå från det.

Det finns ju sömntabletter, och så finns det insomningstabletter. De första hjälper dig att sova bättre hela natten, medan de andra hjälper dig med själva insomnandet – kortare hjälp alltså. Alla dessa är receptbelagda. Eftersom du vill ha något som inte är beroendeframkallande skulle jag i första hand rekommendera Propavan och Theralen, eftersom du inte riskerar att bli beroende av dessa. Dessa båda bör också fungera med dina befintliga mediciner.

Remeron och Mirtazapin är antidepressiva läkemedel som också fungerar som sömnmedel, utan risk för beroende. Denna skulle dock kunna krocka med din astmamedicin.

Det finns också receptfria alternativ, i form av naturmedel och kosttillskott, t ex , , och . Mitt förslag är att du testar något av dessa i första hand.

Här finns en bra text om olika läkemedel vid sömnsvårigheter.

Hoppas att det löser sig.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *