Senaste nytt!
Hem / Sömn / Vilka preparat är inte vanebildande?

Vilka preparat är inte vanebildande?

Jag är 67 år gammal och har svårt att somna. Därför tar jag en halv tablett Imovane 5 mg för att somna. Men den är tydligen vanebildande, så nu undrar jag om det finns något liknande som inte är vanebildande? Eller om det finns något mer naturligt preparat?

LBB

Du kan be läkaren att få prova Propavan istället. Det innehåller substansen propiomazin och är ett sömnmedel som inte är beroendeframkallande.

Vad gäller mer naturliga preparat finns det en hel del att välja mellan, exempelvis , och Dormeasan. Deras effekt är inte lika väl studerad och kan variera mellan personer.

Valerina ska användas vid insomningsbesvär och innehåller extrakt av vänderot, humlekotte och citronmelissblad.

Pascoflair är precis som Valerina ett traditionellt växtbaserat läkemedel, och kan användas vid lindrig oro och tillfälliga insomningsbesvär. Det innehåller extrakt av passionsblomma.

Dormeasan är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används vid tillfälliga insomningsbesvär och vid lindrig oro. innehåller extrakt av örterna valeriana och humle.

Använd inte andra sömnmedel eller lugnande medel samtidigt med Valerina, Pascoflair eller Dormesan utan att först tala med läkare.

Denna fråga besvarades i nr 24 2017.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *