Senaste nytt!
Hem / Nyhet / Apotek kräver att parallellimportörer ska vara med i Läkemedelsförsäkringen

Apotek kräver att parallellimportörer ska vara med i Läkemedelsförsäkringen

Enligt en ny överenskommelse inom branschorganisationen Sveriges Apoteksförening kommer alla apotek anslutna till föreningen från och med nu att avstå från att ingå avtal med parallellimportörer av läkemedel som inte är med i den svenska Läkemedelsförsäkringen.

Från apotekens sida har man avvaktat en eventuell statlig reglering av Läkemedelsförsäkringens omfattning, eftersom det är ett generellt regleringsproblem, som de senaste åren framför allt berört försäljning av läkemedelskopior inom ramen för generikasystemet. I samband med att den sittande Läkemedels- och apoteksutredningen gått igenom vilka läkemedel som säljs utan att omfattas av den svenska Läkemedelsförsäkringen uppmärksammades apoteksbranschen på att det funnits ett begränsat antal produkter som parallellimporterats utan att omfattas av försäkringen.

– Apoteksaktörerna har möjlighet att ställa mer långtgående krav än staten när vi förhandlar med läkemedelsbolagen. Att en del av de läkemedel som säljs i Sverige inte ingår i Läkemedelsförsäkringen har varit ett kvalitetsproblem som apoteken varit obekväma med. Det är därför vi i apoteksbranschen aktivt gör allt vad vi kan för att begränsa försäljningen av läkemedel utanför Läkemedelsförsäkringen, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

 

*** OBS! Detta inlägg är mer än två år gammalt. Även om jag gör mitt yttersta för att hålla även äldre inlägg uppdaterade, kan jag inte alltid garantera det. /Fredrik Hed ***

Håller du inte med? Eller har du andra erfarenheter? Kommentera lite längre ner.

Inte riktigt det du letade efter?
Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *