Senaste nytt!
Hem / Stress / Är Certapax bra vid stress?

Är Certapax bra vid stress?

Jag läste om Certapax, att det ska vara bra vid stress. Går det verkligen att säga att det motverkar stressens skadliga symtom? Vad finns det för vetenskapliga bevis bakom deras påståenden?

Anna

Certapax är ett kosttillskott som innehåller ämnen som theanin, och . Det är framför allt theanin som påstås ha effekt på stress.

Det finns en del mindre japanska studier på människa som tyder på att theanin kan ha en positiv effekt vid stressliknande symtom. Det finns dock inga långa studier med många människor som visar detta. Theanins förmåga att minska stressymptom och öka koncentrationsförmågan påstås ha upptäckts redan på 1200-talet av zen-buddistiska munkar i Japan.

Magnesium är ett som kroppen behöver för att kunna upprätthålla många viktiga funktioner så som normal benhälsa, energiomsättning och muskelfunktion. Magnesium sägs också vara bra för immunförsvaret. Det är dock ytterst ovanligt med brist på magnesium, men det kan uppstå om man inte får äta all mat (kostrestriktion) eller vid vissa sjukdomar.

Med det sagt får du nog vara beredd på att pröva dig fram. Fungerar det så fungerar det.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 33 2015.


Inte riktigt det du letade efter?

Gör en sökning. | Eller ställ din egen fråga här.

Prenumerera på nyhetsbrevet som kommer varje onsdag kväll med senaste veckans inlägg.

Symptom och problem som nämns här på sajten kan vara biverkningar av läkemedel. Rapportera gärna biverkningar till Läkemedelsverket.

Om Fredrik Hed

Apotekare och medicinjournalist, just nu redaktör för Diabetesförbundets medlemstidning Allt om Diabetes. Tidigare chefredaktör för Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket. Ofta anlitad moderator, bland annat i Almedalen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *